8 boeken voor moederdag

Moederdag is een dag waarop we onze moeders in het zonnetje zetten. Het is voor kinderen de gelegenheid om te laten zien hoeveel moeders betekenen. Dit kan met een mooi cadeau. In dit artikel vind je 8 boeken voor moederdag die perfect zijn om haar cadeau te doen.

Onze aanbevelingen

Goede dochter

(2017)

Karin Slaughter

Crying in H Mart

(2021)

Michelle Zauner

Circe

(2019)

Madeline Miller

Mijn verhaal

(2018)

Michelle Obama

De hulp

(2009)

Kathryn Stockett

Onder moeders vleugels

(1868)

Louisa May Alcott

De vervlogen helft

(2020)

Brit Bennett

Panchinko

(2019)

Min Jin Lee

Het is voor veel mensen lastig om een perfect moederdag cadeau te bedenken. Wat kunnen we geven aan de persoon die alles voor ons over heeft? Een boek is nooit verkeerd. Of je moeder nu houdt van memoirs, thrillers of romans, in deze lijst staat voor ieder wat wils. Met een boek geef je je moeder niet enkel een mooi cadeau, maar ook een kans om tot rust te komen en te verdwalen in een mooi verhaal. Wie weet, misschien ontdekt ze door jouw presentje haar favoriete auteur of genre.

Cover van het boek Goede dochter geschreven door Karin Slaughter - Boeken voor moederdag

Goede dochter

Deze spannende thriller volgt Charlotte en Samantha Quinn. Het zorgeloze leven van de zusjes en hun ouders wordt wreed verstoord door een aanslag. De moeder komt bij de aanslag te overlijden en de vader wordt nooit meer de oude.
Wanneer Charlotte achtentwintig jaar later opnieuw getuige is van een aanslag, halen de details van het misdrijf herinneringen naar boven die ze al die jaren heeft proberen te onderdrukken.

Wil jij van begin tot eind op het puntje van je stoel zitten? Goede dochter is het perfecte boek voor iedere thriller fan.

Cover van het boek Crying in H Mart geschreven door Michelle Zauner - Boeken voor moederdag

Crying in H Mart

Deze prachtige mémoire is geschreven door de Koreaans-Amerikaanse songwriter en gitariste van de band Japanese Breakfast. In het boek vertelt zij over haar moeilijke, maar mooie relatie met haar moeder. Zauner heeft haar moeder verloren aan kanker en heeft in haar rouwperiode een zoektocht gemaakt naar haar eigen identiteit en verbondenheid met de Koreaanse cultuur.

Crying in H Mart laat zien hoe belangrijk familie en tradities (zowel cultureel als familietradities) zijn. Het boek is ontroerend, eerlijk en draagt een mooie boodschap van hoop en liefde met zich mee.

Enkel verkrijgbaar in het Engels

Cover van het boek Circe geschreven door Madeline Miller - Boeken voor moederdag

Circe

Deze historische roman vertelt het verhaal van Circe. Een heks uit de Griekse mythologie die wordt verbannen naar het afgelegen eiland Aiaia. Om te beschermen wat haar dierbaar is, moet Circe beslissen of ze thuishoort bij de goden waaruit ze is geboren, of bij de stervelingen van wie ze houdt. Het boek is een mix van mythologie, drama en avontuur.
Circe zal de lezer meeslepen naar het oude Griekenland. Dit boek vol emoties laat de ontwikkeling van een onzekere en bange jonge vrouw tot sterke, onafhankelijke heks zien. Een boek dat zeker wordt gewaardeerd door de lezer.

Cover van het boek Mijn verhaal geschreven door Michelle Obama - Boeken voor moederdag

Mijn verhaal

De autobiografie van voormalig First Lady beschrijft het leven van Michelle Obama. We volgen Michelle van kind tot volwassen vrouw. Hoe is het om anoniem op te groeien in Chicago om jaren later te wonen in het Witte Huis? Openhartig vertelt ze over haar ervaringen als Afro-Amerikaanse vrouw en moeder en haar carrière voor, tijdens en na haar rol als First Lady.

Dit verhaal is voor iedere vrouw en moeder een bron van inspiratie.

Cover van het boek De Hulp geschreven door Kathryn Stockett - Boeken voor moederdag

De hulp

Dit prachtige en ontroerende boek vertelt het verhaal van een groepje zwarte huishoudsters en hun witte werkgevers in het Mississippi van de jaren ‘60. We volgen de levens van Aibileen, Minny en Skeeter. Aibileen en Minny werken als huishoudster en Skeeter is een jonge, witte vrouw die de droom heeft om auteur te worden. De drie vrouwen vinden elkaar in hun onvrede over de situatie waarin zwarte hulpen zich bevinden en besluiten gezamenlijk een boek te schrijven over de ervaringen.

De hulp is een indrukwekkend verhaal over moed, discriminatie en vriendschap. Naast dat je dit boek cadeau geeft, is het handig om er een doos tissues bij te geven.

Cover van het boek Onder moeders vleugels geschreven door Louisa May Alcott - Boeken voor moederdag

Onder moeders vleugels

Deze klassieke Amerikaanse roman vertelt het verhaal van een gezin. Moeder Marmee en haar vier dochters Meg, Jo, Amy en Beth en hun moeder Marmee blijven achter tijdens de Amerikaanse burgeroorlog terwijl hun vader vecht aan het front. Het boek volgt hun levens gedurende een jaar en beschrijft hun ervaringen met liefde, vriendschap en volwassen worden.

Dit boek is een tijdloos werk over familie, opgroeien en het vinden van je eigen identiteit in de wereld. Een boek voor iedereen, maar vooral voor de echte familiemens.

Cover van het boek De vervlogen helft geschreven door Brit Bennett - Boeken voor moederdag

De vervlogen helft

Dit verhaal volgt twee zussen Stella en Desiree Vignes. Ze groeien in de jaren ‘50 op in een klein, conservatief dorp in Louisiana. De zussen zijn elkaars tegenpolen: Stella is licht van huidskleur en besluit op jonge leeftijd het dorp te ontvluchten en door te gaan als wit. Desiree heeft een donkere huid, is hier trots op en klampt zich vast aan haar identiteit.
Het boek volgt de levens van zussen en hun (gevonden) familie gedurende decennia. De vervlogen helft is een indrukwekkend werk dat thema’s als ras, klasse en identiteit behandelt.

Cover van het boek Panchinko geschreven door Min Jin Lee - Boeken voor moederdag

Panchinko

Sunja wordt verliefd op een rijke vreemdeling die haar gouden bergen belooft. Wanneer zij zwanger raakt en ontdekt dat haar minnaar ergens anders een gezin heeft, weigert ze zijn geld en bescherming. In plaats daarvan accepteert ze de hand van een dominee, die haar meeneemt naar Japan. Haar beslissing zet een reeks gebeurtenissen in gang die generaties later nog na-echoot.

Deze roman vertelt het verhaal van vier generaties van een Koreaanse familie die een nieuw leven opbouwt in Japan. Een prachtig verhaal over familie, liefde, identiteit en de zoektocht naar een thuis. Dit boek zal liefhebbers van historische romans nog lang bijblijven.

Zie meer aanbevelingen

De 6 beste boeken over eenzaamheid en isolement die je echt moet lezen

De 10 beste audioboeken

5 boeken die je laten twijfelen over de realiteit