De 9 beste fantasy boeken voor jong en oud

Fantasy is een genre wat zich kenmerkt door de aanwezigheid van een onwerkelijke gang van zaken, imaginaire wezens en denkbeeldige werelden. Fantasy boeken nemen de lezers mee naar deze werelden, waar ze fascinerende personages en de verbijsterende magische systemen leren kennen. In dit artikel laten we je kennismaken met negen van de beste fantasy boeken.

Onze aanbevelingen

Het Oog van de Wereld

(1990)

Robert Jordan

De Kleuren van Magie

(2015)

V.E. Schwab

Caraval

(2016)

Stephanie Garber

De Man van Rook

(2022)

J. M. Miro

Het Laatste Rijk

(2006)

Brandon Sanderson

Het Negende Huis

(2019)

Leigh Bardugo

Het Bottenseizoen

(2013)

Samantha Shannon

Bloed en Beenderen

(2018)

Tomi Adeyemi

In de Ban van de Ring-trilogie

(1937 - 1949)

J.R.R. Tolkien

De 9 beste fantasy boeken voor jong en oud

Het Oog van de Wereld

Het Oog van de Wereld is het eerste boek in de fantasy serie Het Rad des Tijd. Deze serie bestaat uit veertien boeken. Het Rad des Tijd begint wanneer een wreed wezen het dorpje Emondsveld binnenvalt. Hoofdpersoon Rand al Thor en zijn vrienden verruilen hun rustige levens in het dorp voor een wereld vol gevaren. Verraad, magie, mythologie en epische veldslagen staan centraal in dit boek.

Deze serie is een klassieker binnen het fantasy genre die je zeker gelezen moet hebben!

De 9 beste fantasy boeken voor jong en oud

De Kleuren van Magie

Dit boek is het eerste boek in de De Schemering-trilogie geschreven door V.E. Schwab. In de serie volgen we Kell, een Antari magiër die van universum naar universum kan reizen. Wanneer hij in één van de werelden een magisch object ontdekt, wordt hij meegesleurd in een avontuur wat zijn leven en de toekomst van de verschillende universums bedreigt.

De Kleuren van Magie bevat een goede mix van avontuur, actie en magie die fans van fantasy boeken zeker zullen appreciëren.

De 9 beste fantasy boeken voor jong en oud

Caraval

Caraval is een YA-fantasy en is het eerste boek uit de De Duisternis-trilogie. De boeken volgen twee zussen, Scarlett en Donatella en hun verlangen om deel te nemen aan Caraval, een jaarlijks terugkerend magisch spel. Deze droom komt uit, maar al snel komen de zussen erachter dat dit spel veel gevaarlijker is dan ze dachten. Donatella wordt ontvoerd als onderdeel van het spel en Scarlett moet haar terug zien te vinden, voordat het te laat is…

Caraval is een fantasierijk verhaal wat zich afspeelt in een magische wereld, vol avontuur, spanning en romantiek.

De Man van Rook

De Man van Rook

De man van Rook speelt zich af in Victoriaans Londen en volgt het verhaal van detective Alice Quicke en twee kinderen met mysterieuze krachten. Alice moet de kinderen in veiligheid te brengen, maar Jacob Marber, de man van rook, zorgt echter voor een bedreiging. Hij wil de kinderen koste wat het kost in handen krijgen voor sinistere doeleinden. Het avontuur verplaatst zich van Londen naar Tokio en de werelden van de levenden en de doden smelten langzaam maar zeker samen.

De Man van Rook is het perfecte boek voor fantasy-fans vol spanning en avontuur.

Het Laatste Rijk

Het Laatste Rijk

Het Laatste Rijk is het eerste boek in de Mistborn-serie geschreven door Brandon Sanderson. Dit boek speelt zich af in een wereld waarin een groep mensen de magische kracht hebben om metalen te beheersen. In dit boek volgen we Vin, een wees die ontdekt dat zij één de mensen is die deze kracht bezig. Samen met Kelsier zet ze haar krachten in om de onderdrukkende Opperheer van de troon te stoten.

Dit boek is een klassiek voorbeeld van een meeslepend fantasy boek. De wereld is complex en boeiend, het magische systeem is uitgebreid, maar goed uitgewerkt. Dit boek bevat actie, avontuur, magie, politiek en boeiende personages.

Het Negende Huis

Het Negende Huis

Het Negende Huis is een fantasy boek geschreven door Leigh Bardugo. Deze auteur heeft al eerder naam gemaakt in het fantasy genre met de Grisha-trilogie en de De Kraaien-duologie. Deze boeken worden vaak als de beste fantasy boeken omschreven. Het Negende Huis is het eerste boek in de Alex Stern-duologie en volgt Alex, een jonge vrouw met het vermogen om geesten te zien. Op Yale University komt Alex erachter dat de negen geheime genootschappen magische krachten blijken te bezitten. Al snel ontdekt Alex dat de genootschappen betrokken zijn bij een reeks gruwelijke moorden.

Het boek bevat elementen van horror en bovennatuurlijke krachten. Een perfecte dark fantasy voor fans van boeken vol spanning, mysterie en fantasy.

Het Bottenseizoen

Het Bottenseizoen

Het Bottenseizoen van Samantha Shannon speelt zich af in 2056, in een alternatieve versie van Londen, waarin helderziendheid illegaal is verklaard. We volgen de hoofdpersoon Paige, een clairvoyant die lid is van een criminele bende. Paige wordt gearresteerd en gevangen gezet in Oxford. Hier leert ze dat een machtige groep clairvoyanten van plan is om de helderziende bevolking van Londen te gebruiken voor duistere doeleinden.

Ontdek de originele en magische wereld van Het Bottenseizoen, deel één in de gelijknamige serie.

Bloed en Beenderen - De 9 beste fantasy boeken voor jong en oud

Bloed en Beenderen

Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi is het eerste deel in de Erfenis van Orisha-duologie. Het verhaal speelt zich af in Orïsha, een land waar magie ooit heel normaal was, maar waar de enkele overblijvenden met magische krachten nu worden onderdrukt door de koning. Wanneer Zélie de kans krijgt om de magie terug te brengen naar Orïsha en haar volk te bevrijden van de koning, gaat ze dit avontuur aan met haar broer Tzain en prinses Amari.

Dit fantasyboek snijdt belangrijke thema’s aan, zoals racisme en de zoektocht naar identiteit en hoort hiermee zeker thuis in het rijtje van de beste fantasy boeken.

In de Ban van de Ring-trilogie - Fantasy boeken

In de Ban van de Ring-trilogie

Deze trilogie kan niet ontbreken aan een artikel over de beste fantasy boeken. Deze klassieke boeken zijn geschreven door J.R.R. Tolkien. We volgen het verhaal van Frodo, die van zijn oom een magische ring krijgt. Frodo krijgt de opdracht deze ring te vernietigen om te voorkomen dat deze in de handen van Sauron valt, een kwaadaardige heerser die de wereld wil overnemen.

Het werk van J.R.R. Tolkien wordt gezien als één van de meest invloedrijke werken binnen het fantasygenre. Wij vinden dat je niet alleen het eerste boek uit de serie moet lezen, maar alle drie de werken: De Reisgenoten, De Twee Torens en De Terugkeer van de Koning. In deze editie zijn alle drie de boeken te vinden. Ga ervoor zitten en verdwaal in de magische wereld vol hobbits, reuzen en tovenaars.

Zie meer aanbevelingen

8 boeken voor moederdag

De 10 must read klassiekers

De 10 beste audioboeken