De 6 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van de mens. Gelukkig ligt deze periode achter ons, maar we mogen de geschiedenis en bijhorende verhalen niet vergeten. Er zijn veel literaire werken geschreven over de oorlog. In dit artikel maak je kennis met de 5 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Onze aanbevelingen

Als je het licht niet kunt zien

(2014)

Anthony Doerr

De boekendief

(2006)

Markus Zusak

Haar naam was Sarah

(2007)

Tatiana de Rosnay

Stad der dieven

(2008)

David Benioff

De nachtegaal

(2015)

Kristin Hannah

Het meisje dat bleef leven

(2014)

Luca Crippa & Maurizio Onnis

De oorlog heeft de wereld voor altijd veranderd en heeft geleid tot enorm veel verlies en lijden. Vandaag de dag blijft deze periode een belangrijk onderwerp in het onderwijs en in studie en onderzoek. Jaarlijks herdenken wij de slachtoffers en de bevrijding. Sta niet alleen op deze dagen stil bij wat er in het verleden is gebeurd, maar leer meer over de immense impact. Er zijn talloze boeken geschreven die de verhalen van de oorlog vertellen vanuit verschillende perspectieven.

Cover van het boek Als je het licht niet kunt zien geschreven door Anthony Doerr - De 6 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog

Als je het licht niet kunt zien

In deze oorlogsroman volgen we het verhaal van twee jonge mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeien in verschillende omstandigheden. Marie-Laure is een blind Frans meisje en Werner is een Duitse jongen met een talent en passie voor het repareren van radio’s. Hun paden kruisen en het duo is genoodzaakt om te overleven in een wereld vol geweld, onvoorspelbaarheid en chaos. Het boek is hartverscheurend én hartverwarmend verhaal over vriendschap.

Cover van het boek De boekendief geschreven door Markus Zusak

De boekendief

Dit prachtige boek die zich afspeelt tijdens de oorlog wordt verteld vanuit het perspectief van de Dood. De roman vertelt het verhaal van Liesel. Het jonge meisje wordt geadopteerd door een Duits gezin. In tijden van de verschrikkelijke oorlog steelt Liesel boeken. Deze verhalen bieden haar doorzettingsvermogen. Het boek is een eerbetoon aan de kracht van woorden en verhalen, en een ontroerend portret van het leven in oorlogstijd. Het is een aangrijpend en hartverscheurend verhaal over liefde, verlies en de kracht van verbeelding dat de lezer nog lang zal bijblijven.

Cover van het boek Haar naam was Sarah geschreven door Tatiana de Rosnay - De 6 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog

Haar naam was Sarah

Deze historische roman vertelt het verhaal van Sarah, een 10-jarig Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar familie in Parijs woont. Wanneer de Duitsers Parijs bezetten, worden Sarah en haar familie opgepakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Het boek volgt het verhaal van het gezin, maar ook dat van de Amerikaanse journaliste Julia, die in het heden op zoek gaat naar de waarheid achter Sarah’s lot. Het is een ontroerend verhaal over moed, verlies en opoffering in tijden van oorlog.

Cover van het boek Stad der dieven geschreven door David Benioff - De 6 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog

Stad der dieven

Dit boek speelt zich af tijdens de belegering van Leningrad door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt het verhaal van twee jonge mannen, de 17-jarige Lev en de 21-jarige Kolya. De jongens trekken door de stad op zoek naar een dozijn eieren om te ruilen voor hun vrijheid. Onderweg komen ze terecht in de meest bizarre en gevaarlijke situaties. Als lezer ontdek je samen met Lev en Kolya de kracht van vriendschap en solidariteit in tijden van oorlog.

Cover van het boek De nachtegaal geschreven door Kristin Hannah - De 6 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog

De nachtegaal

Dit boek vertelt het verhaal van Vianne en Isabelle. De twee zussen wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Het boek volgt hun strijd om te overleven en te vechten tegen de bezetting van de nazi’s. Dit doen zij allebei op hun eigen manier. Vianne probeert haar familie te beschermen, terwijl Isabelle zich aansluit bij het verzet. De nachtegaal is een aangrijpende roman over moed, liefde en de veerkracht van de menselijke geest in tijden van oorlog.

Cover van het boek Het meisje dat bleef leven geschreven door Luca Crippa & Maurizio Onnis - De 6 mooiste boeken over de Tweede Wereldoorlog

Het meisje dat bleef leven

Dit boek volgt het verhaal van Hedy. Een 14-jarig Joods meisje. Zij leeft een rustig leven met haar joodse familie in een klein Duits dorp. Tot de nacht van 9 op 10 november 1938: Kristallnacht. Hedy weet te ontsnappen en vlucht naar Engeland. Acht jaar later keert ze terug naar Duitsland, waar de processen tegen de nazi-misdadigers beginnen. Voor haar werk moet ze in de archieven bewijsmateriaal verzamelen voor het Artsenproces in Neurenberg. Naast bewijsmateriaal zoekt Hedy ook naar sporen van haar ouders. Dit boek vertelt het verhaal van doorzettingsvermogen.

Zie meer aanbevelingen

De 9 spannendste scandinavische thrillers

8 goede boeken om te lezen voor nederlands

Vakantieboeken: deze 12 moet jij lezen!