De 6 beste boeken over eenzaamheid en isolement die je echt moet lezen

Eenzaamheid en isolement zijn gevoelens die we allemaal wel eens hebben ervaren. Hoewel het ervaren van deze gevoelens moeilijk kan zijn, kan het lezen van boeken over deze onderwerpen ons helpen met het begrijpen ervan. In dit artikel vind je de zes beste boeken over eenzaamheid en isolement.

Onze aanbevelingen

Een man die Ove heet

(2012)

Fredrik Backman

De eenzaamheid van priemgetallen

(2008)

Paolo Giordano

De bibliothecaresse van Auschwitz

(2012)

Antonio Iturbe

Club Mars

(2018)

Rachel Kushner

Mijn jaar van rust en kalmte

(2018)

Ottessa Moshfegh

De eenzame postbode

(2005)

Denis Thériault

Deze zes boeken bieden inzicht in de menselijke psyche en de manier waarop we als individuen met onze emoties en relaties omgaan. Ze tonen ons hoe we onszelf kunnen bevrijden van gevoelens van eenzaamheid en isolement en hoe we onze connecties met anderen kunnen versterken.

boeken over eenzaamheid en isolement - Fredrik Backman

Een man die Ove heet

Ove is 95 jaar oud. Hij is een mopperige, strikte oude man met een kort lontje. Zijn buren vinden hem verbitterd, hij vindt hen idioten. Wanneer de nieuwe buren op een ochtend zijn brievenbus omver rijden, vormt dit het begin van een hartverwarmende relatie. Dit boek vertelt het verhaal van eenzaamheid en isolement, maar ook van het aangaan van nieuwe relaties.

boeken over eenzaamheid en isolement - Paolo Giordano

De eenzaamheid van priemgetallen

Dit is een roman die het verhaal vertelt van Alice en Mattia, twee eenzame zielen die elkaar ontmoeten op de middelbare school en uiteindelijk een ingewikkelde relatie beginnen. Alice is een door een ski-ongeluk getekend meisje en Mattia is een hoogbegaafde jongen, met een zwakbegaafd tweelingzusje dat door zijn toedoen spoorloos is verdwenen. Het boek verkent de complexiteit van menselijke relaties en hoe onze verlangens ons kunnen scheiden van anderen.

boeken over eenzaamheid en isolement

De bibliothecaresse van Auschwitz

Deze historische roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, een tienermeisje dat tijdens de Holocaust gevangen zat in Auschwitz. Als bibliothecaresse in het strafkamp riskeerde Dita haar leven door boeken te verbergen en te lezen. Dit verzet gaf haar een gevoel van hoop en verbinding. Dit boek is een inspirerend verhaal over eenzaamheid en isolement, veerkracht en overleving in de meest extreme omstandigheden.

boeken over eenzaamheid en isolement - Rachel Kushner

Club Mars

Dit boek speelt zich af in een vrouwengevangenis in Californië. Het verhaal volgt hoofdpersoon Romy Hall, een vrouw die tot levenslang is veroordeeld voor moord. Deze roman is een confronterend en meeslepend boek dat je aan het denken zet over de complexiteit van menselijke relaties en de manier waarop we ons verbinden met de wereld om ons heen. Dit boek leert ons begrijpen wat het betekent om gevangen te zitten, zowel fysiek als mentaal.

Mijn jaar van rust en kalmte - Ottessa Moshfegh - boeken over eenzaamheid en isolement

Mijn jaar van rust en kalmte

Deze roman vertelt het verhaal van een jonge vrouwe die in het jaar 2000 besluit om een jaar lang te slapen en te rusten in de hoop dat haar gevoelens van eenzaamheid, ongelukkigheid en ontevredenheid zullen verdwijnen. Het is een grappig, ontroerend en soms verontrustend portret van een vrouw die probeert te ontsnappen aan de wereld om haar heen.

De eenzame postbode - boeken over eenzaamheid en isolement

De eenzame postbode

Dit ontroerende liefdesverhaal volgt postbode Bilodo, een eenzame man die door stiekem enveloppen te openen een manier heeft gevonden om aan zijn eentonige leven te ontsnappen. Een mooi verhaal waaraan je na het lezen van de laatste pagina een brok in je keel overhoudt.

Zie meer aanbevelingen

6 inspirerende sportbiografieën over Nederlandse atleten

De 11 beste managementboeken voor succes

De beste thrillers van 2023: top 10