De 10 must read klassiekers

Klassiekers hebben de tand des tijds doorstaan en zijn bij lezers over de hele wereld nog steeds erg geliefd. Of het nu gaat om de historische achtergronden, de tijdloze verhalen of de complexe personages, deze boeken hebben een blijvende impact op de literatuur en maatschappij. In dit artikel presenteren we de top 10 klassieke boeken die je absoluut een poging moet geven.

Onze aanbevelingen

Trots en vooroordeel

(1813)

Jane Austen

Spaar de spotvogel

(1960)

Harper Lee

De grote Gatsby

(1925)

F. Scott Fitzgerald

Animal farm

(1945)

George Orwell

Misdaad en straf

(1866)

Fjodor Dostojevski

Het portret van Dorian Gray

(1890)

Oscar Wilde

Heer van de vliegen

(1954)

William Golding

De vanger in het graan

(1951)

J.D. Salinger

Muizen en mensen

(1937)

John Steinbeck

Het verhaal van de dienstmaagd

(1985)

Margaret Atwood

Wil jij er achter komen welke klassieke boeken de literatuur van het heden hebben gevormd? Benieuwd naar de voorlopers op de hedendaagse TikTok romans of de inspiratie voor boeken zoals De Hongerspelen? Zoek dan niet verder! De boeken in deze lijst zullen een blijvende impact hebben op jou en je leesgewoonten.

Cover van het boek trots en vooroordeel door Jane Austen - De 10 must read klassiekers

Trots en vooroordeel

Elizabeth Bennet is een intelligente en pittige jongedame die graag zelf wil kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze door haar moeder wordt gekoppeld aan de rijke, maar hooghartige Mr Darcy, heeft ze haar oordeel over hem dan ook snel klaar. Elizabeth en Mr. Darcy verbazen zichzelf en worden toch verliefd! Ze zijn allebei echter te trots om zich aan de ander te willen binden. Wanneer er andere huwelijkskandidaten voor Elizabeth opduiken is de vraag dan ook: wie wordt uiteindelijk de gelukkige?

Trots en vooroordeel is een tijdloos verhaal over liefde, vooroordelen en klassenverschillen dat nog steeds geliefd is bij lezers van jong tot oud, over de hele wereld. Veel romanschrijvers laten zich inspireren door Jane Austen, maar ook auteurs van het fantasy genre hebben Austen onder de loep genomen. Denk bijvoorbeeld aan Pride and Prejudice and Zombies van Steve Hockensmith.

Cover van het boek Spaar de spotvogel door Harper Lee - De 10 must read klassiekers

Spaar de spotvogel

Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader – de advocaat Atticus – alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.

Spaar de spotvogel is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Thema’s als moed, gerechtigheid en de strijd tegen vooroordelen en racisme komen hier prominent naar voren. Deze onderwerpen zijn helaas nog erg herkenbaar in de wereld van vandaag.

Cover van het boek De grote gatsby door F scott fitzgerald - De 10 must read klassiekers

De grote Gatsby

Dit boek speelt zich af gedurende de roaring twenties van de vorige eeuw en de periode van de drooglegging. Steenrijke eenling Jay Gatsby heeft een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. Het geheim verandert langzaam maar zeker in een destructieve obsessie die dreigt alles te vernietigen.

Deze tijdloze roman over liefde, verlangen, illusies en de corruptie van de Amerikaanse droom is een erg toegankelijk verhaal binnen de klassiekers. Het werk van F. Scott Fitzgerald is verfilmd met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

Cover van het boek animal farm door George Orwell- De 10 must read klassiekers

Animal farm

Animal Farm is een klassieke satire op een totalitaire staat en samenleving. Tot op de dag van vandaag heeft het boek zijn zeggingskracht niet verloren. De klassieker is tot op de dag nog uiterst relevant in een wereld waarin communisme en totalitaire staten nog voorkomend zijn.

De dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester – de mens – en nemen zelf de macht in ‘poten’. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers…

Cover van het boek Misdaad en straf door Fjodor Dostojevski- De 10 must read klassiekers

Misdaad en straf

Armoede, filosofie en noodlottig toeval drijven Raskolnikov tot de beroemdste moord uit de literatuurgeschiedenis: hij brengt een oude woekeraarster op gruwelijke wijze om het leven. We volgen Raskolnikov in de donkere straten van het Sint-Petersburg van de negentiende eeuw op zijn zoektocht langs duivelse logica, vertwijfeling en wanhoop. Kan hij met de schuldgevoelens van de moord omgaan?

Wat is goed en wat is slecht? In deze Russische literatuur komen goede moordenaars voor, vrome hoeren en weerzinwekkende schuinsmarcheerders. Misdaad en straf is een diepgaande verkenning van thema’s als moraal, schuld en boete.

Cover van het boek Het portret van dorian gray geschreven door Oscar Wilde - De 10 must read klassiekers

Het portret van Dorian Gray

Het portret van Dorian Gray gaat over een rijke, beeldschone jongeman in Londen. Hij laat door Basil Hallward een portret van hem schilderen. Bij Dorian Gray ontstaat het onnatuurlijke verlangen om altijd even knap te blijven als op het schilderij. Zijn wens komt uit. Alle tekenen van ouderdom en aftakeling zijn enkel te zien op het portret. De jonge god verandert langzaam in een duivel.

Deze enige volledige roman van Oscar Wilde is een krachtig verhaal over de relatie tussen jeugd, schoonheid en morele verdorvenheid.

Cover van het boek Heer van de vliegen geschreven door William Golding - De 10 must read klassiekers

Heer van de vliegen

Een groep schooljongens stort neer op een onbewoond eiland. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven. Hun strijd om het bestaan zorgt ervoor dat de groep jongens verandert in een stelletje wilde dieren zonder enige beschaving of moraliteit.

Heer van de vliegen is een schokkend boek over de dierlijke aard van de mens en de duistere kanten van de samenleving. Dit boek is een inspiratiebron geweest van veel andere fictieve boeken, waaronder Wilder Girls van Rory Power en Battle Royale van Koushun Takami.

Cover van het boek De vanger in het graan geschreven door J.D. Salinger - De 10 must read klassiekers

De vanger in het graan

De vanger in het graan is dé coming of age-roman. De verteller van het verhaal is Holden Caulfield. In dit boek is hij de stem voor talloze adolescenten die worstelen met thema’s als vervreemding van de wereld, van volwassenen en het verlies van onschuld. Dit boek is een krachtig, humoristisch en ontroerend verhaal over adolescentie, eenzaamheid en identiteit.

Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt.

Cover van het boek Muizen en mensen geschreven door John Steinbeck - De 10 must read klassiekers

Muizen en mensen

George en de mentaal zwakke Lennie zijn onafscheidelijk. Als Lennie wordt beschuldigd van aanranding van een meisje op de plek waar ze werken, moeten ze op zoek naar een nieuwe plek om geld te verdienen. Maar ook op de nieuwe boerderij gaat het mis. Mede-eigenaar Curley merkt dat zijn vrouw met de mannen flirt en daagt Lennie uit. In een gevecht verbrijzelt Lennie Curley’s hand. De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar zijn vrouw zoekt Lennie opnieuw op, en die ontmoeting eindigt in een drama; George en Lennie moeten vluchten. Wat dan volgt is een even gruwelijk einde van hun diepe vriendschap.

Muizen en mensen is een ontroerend verhaal over twee vrienden, de Grote Depressie en de Amerikaanse Droom.

Cover van het boek het verhaal van de dienstmaagd geschreven door Margaret Atwood - De 10 must read klassiekers

Het verhaal van de dienstmaagd

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient een ieder naar de letter van het Oude Testament te leven. De vertelster behoort tot de nieuwe klasse der ‘Dienstmaagden’, die slechts voor één doel dient: zich voort te planten. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip ‘liefde’. Schetst Margaret Atwood hier een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?

Het verhaal van de dienstmaagd kan worden gezien als een verontrustende en krachtige waarschuwing tegen de onderdrukking van vrouwen en het belang van individuele vrijheid en menselijkheid.

Zie meer aanbevelingen

5 boeken die je laten twijfelen over de realiteit

De 6 beste boeken over eenzaamheid en isolement die je echt moet lezen

Boeken lezen voor Engels