De 9 spannendste scandinavische thrillers

Als je houdt van spannende verhalen, dan zijn Scandinavische thrillers absoluut de moeite waard. Met hun gecompliceerde verhaallijnen, goed uitgewerkte personages en onverwachte wendingen, hebben Scandinavische thrillers een speciale plek veroverd in de wereld van misdaadromans. In dit artikel zetten wij de beste Scandinavische thrillers op een rijtje.

Onze aanbevelingen

Hypnose

(2009)

Lars Kepler

Dossier 64

(2010)

Jussi Adler-Olsen

Smilla’s gevoel voor sneeuw

(1992)

Peter Høeg

Grensgebieden

(2016)

Arne Dahl

Noordkaap

(2020)

Nathalie Pagie

Ik reis alleen

(2014)

Samuel Björk

Oktober

(2018)

Søren Sveistrup

De sneeuwman

(2007)

Jo Nesbø

Wiegelied

(2016)

Cilla & Rolf Börjlind

Ben je op zoek naar een verhaal wat je tot diep in de nacht wakker houdt met een hoofd vol vragen, een boek vol actie en brandende spanning of gewoon geïnteresseerd bent in het verkennen van het genre? Deze thrillers zullen je stuk voor stuk mee zuigen in het verhaal. Dus pak er een kopje koffie en een lekkere kanelbülle bij en ga goed zitten voor de spanning die je te wachten staat.

Cover van het boek Hypnose geschreven door Lars Kepler - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Hypnose

Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze.

Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie onverklaarbare en gewelddadige gebeurtenissen. Gebeurtenissen die niet alleen hem, maar ook zijn gezin meesleuren in een nachtmerrie.

Hypnose is onderdeel van de serie Joona Linna. Het lezen van de boeken in de serie is geen vereiste om te genieten van dit boek.

Cover van het boek Dossier 64 geschreven door Jussi Adler-Olsen - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Dossier 64

Naar aanleiding van een gewelddadige overval op een bordeelhoudster in Kopenhagen duikt Rose, de eigenzinnige assistente van brigadier Carl Mørck, op de kwestie van een jaren geleden verdwenen prostituee – een van de vele onopgehelderde zaken die de afdeling Q moet oplossen. Wanneer Mørck en zijn collega Assad worden gedwongen de zaak te onderzoeken, komen er verdachte aanwijzingen boven water over een eiland waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige vrouwen naartoe stuurde, die vervolgens waren overgeleverd aan de luimen van het bewakend personeel.

Al gauw ontdekken Mørck en Assad dat dit slechts het topje van de ijsberg is van een ongehoorde vorm van mensenrechtenschending, die meer dan een halve eeuw geleden is begonnen en blijkbaar nog steeds gaande is.

Dossier 64 is onderdeel van de serie Afdeling Q. Het lezen van de boeken in de serie is geen vereiste om te genieten van dit boek.

Cover van het boek Smilla's gevoel voor sneeuw geschreven door Peter Høeg - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Smilla’s gevoel voor sneeuw

Een zesjarig jongetje valt dood vanaf het dak van zijn flatgebouw. Terwijl het lichaam van de jongen nog warm is, verklaart de politie zijn dood als een ongeluk. Maar Smilla, de eigenzinnige dochter van een Inuit zeehondenjaagster en een rijke Deense arts, weet dat haar buurjongen niet van het dak is gevallen.

Al snel volgt ze een pad van aanwijzingen, die voor haar zo duidelijk zijn als voetstappen in de sneeuw. Voor het jongetje én voor zichzelf, moet ze beginnen aan een reis vol leugens, openbaringen en geweld die haar terugvoert naar de wereld van ijs en sneeuw. Hier wacht haar een explosief geheim op onder het ijs.

Cover van het boek Grensgebieden geschreven door Arne Dahl - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Grensgebieden

Wanneer de vijftienjarige Ellen spoorloos verdwijnt, vermoedt Sam Berger dat er een seriemoordenaar rondloopt door Stockholm. Niemand gelooft hem: geen lichaam, geen misdaad. Sam komt in contact met de mysterieuze Nathalie Fredén, die naar eigen zeggen inzichten in de zaak blijkt te hebben. Sam voelt zich genoodzaakt om alleen op onderzoek te gaan. En dan ontdekt hij sporen. Sporen die speciaal voor hem bedoeld lijken te zijn.

Grensgebieden is onderdeel van de serie Berger & Blom. Het lezen van de boeken in de serie is geen vereiste om te genieten van dit boek.

Cover van het boek Noordkaap geschreven door Nathalie Pagie - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Noordkaap

Noordkaap is een thriller van de Nederlandse schrijfster Nathalie Pagie. Ondanks dat de auteur zelf niet uit Scandinavië komt, speelt het boek zich hier wel af.

In het Noordelijkste puntje van Noorwegen vindt in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaats. Zes slimme en ambitieuze wetenschappers laten zich een half jaar lang opsluiten met tien zware criminelen. Wat willen de wetenschappers bereiken? En waarom werken de criminelen zonder klagen mee, ook nadat het eerste slachtoffer is gevallen?

Cover van het boek Ik reis alleen geschreven door Samuel Bjørk - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Ik reis alleen

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw om haar nek, opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst “Ik reis alleen”.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Ik reis alleen is onderdeel van de serie Munch & Krüger. Het lezen van de boeken in de serie is geen vereiste om te genieten van dit boek.

Cover van het boek Oktober geschreven door Søren Sveistrup - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Oktober

Het verhaal begint wanneer Rosa Hartung terugkeert op haar post als minister van Sociale Zaken. Op dezelfde dag wordt er een gruwelijke moord gepleegd op een vrouw die op een afschuwelijke manier verminkt is. Wanneer rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan, dat een sinister geheim bij zich blijkt te dragen.

Naia Thulin en Mark Hess starten een race tegen de klok om de moordenaar te vinden… en dan wordt er nog een vrouw vermoord. Naarmate het onderzoek vordert, ontdekken ze dat er meer aan de hand is dan ze aanvankelijk dachten en dat de zaak meer verstrengeld is dan ze dachten.

Cover van het boek De sneeuwman geschreven door Jo Nesbø - De 9 spannendste scandinavische thrillers

De sneeuwman

Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door ‘De sneeuwman’, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel.

Laat je meeslepen door deze gelaagde thriller met complexe personages en een ingenieus plot.

De sneeuwman is onderdeel van de serie Harry Hole. Het lezen van de boeken in de serie is geen vereiste om te genieten van dit boek.

Cover van het boek Wiegelied geschreven door Cilla & Rolf Börjlind - De 9 spannendste scandinavische thrillers

Wiegelied

Rönning & Stilton

Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Muriel neemt het kindje onder haar hoede en brengt haar naar een tijdelijk onderkomen. Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden.

Het team van commissaris Mette Osläter gaat naar het plaats delict om de moord te onderzoeken. Hier vinden ze het mes met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie. Het team reist naar Boekarest om te achterhalen wie de moord op de jongen heeft gepleegd. Dit onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en al gauw verkeren ze in levensgevaar…

Wiegelied is onderdeel van de serie Rönning & Stilton. Het lezen van de boeken in de serie is geen vereiste om te genieten van dit boek.

Zie meer aanbevelingen

De beste thrillers van 2023: top 10

De 7 boeken met de grootste plottwists

De 11 beste managementboeken voor succes