De beste thrillers van 2023: top 10

Er is niets beter dan een goed geschreven verhaal te lezen dat je op het puntje van je stoel houdt van begin tot eind. Met het jaar 2023 in volle gang, zijn er al tientallen thrillers verschenen die zeker de moeite waard zijn om te lezen en er staan er nog meer op de agenda! In dit artikel presenteren we je de top 10 beste thrillers van 2023 die je zeker niet mag missen.

Onze aanbevelingen

Sterf voor mij

(2023)

Mikaela Bley

De dwaling

(2023)

C.J. Tudor

Een stap te ver

(2023)

Lisa Gardner

Liever het bloed

(2023)

Michael Bennett

Simpele leugens

(2023)

David Baldacci

Heeft iemand Charlotte Salter gezien?

(2023)

Nicci French

De handlanger

(2023)

Steve Cavanagh

Bloedmaan

(2023)

Jo Nesbo

Na die nacht

(2023)

Karin Slaughter

Oog om oog

(2023)

M.J. Arlidge

Deze lijst heeft voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar een psychologische thriller, een Scandinavische thriller of naar een boek vol complexe samenzweringen, je zult hier absoluut iets vinden waar je van zult genieten. Maak je klaar om met volle focus op het randje van je stoel te zitten terwijl je jezelf onderdompelt in een wereld vol spanning.

Cover van het boek Sterf voor mij geschreven door Mikaela Bley - De beste thrillers van 2023: top 10

Sterf voor mij

Scandinavische thrillers zijn razend populair. Een thriller die zich afspeelt in Zweden kan dus niet van deze lijst ontbreken. Sterf voor mij is het eerste deel in de thrillerserie met criminele onderzoeker Henrik Hedin in de hoofdrol.

Caroline en Gustav hebben een perfect leven. Ze hebben alles waar zij – en veel anderen – van dromen: mooie en gezonde kinderen, geluk, geld, succes en veel vrienden. Op social media deelt het stel hun jaloersmakende leven met wie het ook maar wil zien.
Op een augustusochtend verdwijnen de zwangere Caroline en haar dochters spoorloos. De omstandigheden rond hun verdwijning zijn vreemd en al snel wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt…

Cover van het boek De dwaling geschreven door CJ Tudor - De beste thrillers van 2023: top 10

De dwaling

Een whodunit kan niet ontbreken in de lijst met de beste thrillers van het jaar! Een groep mensen, een moordenaar en een moord…

De dwaling kent drie groepen die zich elk in een andere situatie bevinden: een gekantelde bus vol studenten; een gestrande kabelbaan vol vreemden en een afgelegen chalet vol onderzoekers. In één van deze groepen verschuilt zich een moordenaar, maar in welke groep?! Zonder enige hulp van de buitenwereld is iedereen op de vlucht, maar waarvoor?

Cover van het boek Een stap te ver geschreven door Lisa Gardner - De beste thrillers van 2023: top 10

Een stap te ver

Timothy O’Day kent de natuur van Wyoming als geen ander. Maar wanneer hij met vrienden gaat kamperen, verdwijnt hij midden in de nacht zonder een spoor achter te laten… Wanneer Timothy’s vader een zoektocht in de bergen organiseert, wordt al snel duidelijk dat iets of iemand wil voorkomen dat de reddingsteams verder kunnen trekken.
Het team gaat de strijd aan tegen het kwaad dat zich schuilhoudt in de wildernis én in de mens… Al snel komen ze erachter wat er gebeurt als ze een stap te ver gaan.

Hoe vind je iemand die niet gevonden wil worden?

Cover van het boek Liever het bloed geschreven door Michael Bennett - De beste thrillers van 2023: top 10

Liever het bloed

Goede boeken nemen je mee op reis. Liever het bloed neemt je mee naar Nieuw-Zeeland. Hier ontvangt Hana Westerman, politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten, een anoniem filmpje. Dit leidt haar naar een vervallen appartement, waar ze een dode man aantreft. De druk neemt toe, maar de moordenaar stopt niet. Hebben ze hier te maken met Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar ooit?

Hana ontdekt dat er een verband is met een oude misdaad uit de tijd van de bloederige kolonisatie van Nieuw-Zeeland. De zoektocht naar de moordenaar begint haar steeds persoonlijker te raken. Hana beseft dat haar Maori afkomst en kennis essentieel is om dit mysterie op te lossen.

Cover van het boek Simpele leugens geschreven door David Baldacci - De beste thrillers van 2023: top 10

Simpele leugens

Een lijst met de beste thrillers van 2023 is niet compleet zonder een David Baldacci.
Voormalig politieagente Mickey Gibson doet voor de organisatie ProEye onderzoek naar een wapenhandelaar. Het is een lastige klus: haar opdrachtgeefster vertelt haar niet de complete waarheid.

Op een dag wordt Mickey gebeld door Arlene Robinson die zegt ook voor ProEye te werken. Ze krijgt de opdracht naar de woning van een beruchte wapenhandelaar te gaan om de inboedel te inventariseren. In plaats van wapens vindt Mickey het lichaam van een man. Het slachtoffer is niet de wapenhandelaar naar wie ze op zoek was en wat nog meer vragen oproept is dat niemand van ProEye ooit van een Arlene Robinson heeft gehoord…

Cover van het boek Heeft iemand Charlotte Salter gezien? geschreven door Nicci French - De beste thrillers van 2023: top 10

Heeft iemand Charlotte Salter gezien?

Deze psychologische thriller combineert een verdwijning en de verstrengeling van oude en nieuwe politiezaken.

Op het verjaardagsfeest van Alec Salter komt zijn vrouw Charlotte niet opdagen. Alec blijft onverstoorbaar, maar dochter Etty is ervan overtuigd dat haar moeder iets vreselijks is overkomen. De politie wordt ingeschakeld, maar er zijn geen aanknopingspunten. Dan wordt het lichaam van een dorpsgenoot gevonden. Heeft de verdwijning van Charlotte hier mee te maken?

Jaren later gebeurt er wederom iets ingrijpends in het dorp. Maud O’Connor wordt op de zaak gezet. Het is aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen. Want in al die jaren heeft niemand Charlotte Salter ooit nog gezien.

Cover van het boek De handlanger geschreven door Steve Cavanagh - De beste thrillers van 2023: top 10

De handlanger

Rechtbankthrillers zijn niet weg te denken uit het overkoepelende genre. Boeken van David Baldacci en John Grisham hebben dit subgenre populair gemaakt, maar in recentelijke jaren schrijven veel meer auteurs boeken die zich afspelen in de rechtbank, zo ook Steve Cavanagh.

Daniel Miller heeft veertien mensen vermoord voordat hij verdween. Zijn vrouw, Carrie Miller, staat terecht als zijn handlanger. Topadvocaat Eddie Flynn moet de onschuld van de meest gehate vrouw van Amerika aan de jury – en de rest van de wereld – bewijzen.

Nu zijn vrouw terecht staat is Daniel gedwongen om tevoorschijn te komen om haar een levenslange gevangenisstraf te besparen. Hij zal alles doen om haar te beschermen. Iedereen die betrokken is bij de zaak is een doelwit, zelf Eddie Flynn.

Cover van het boek Bloedmaan geschreven door Jo Nesbo - De beste thrillers van 2023: top 10

Bloedmaan

Harry Hole is psychisch ingestort en is weggevlucht uit Oslo. In een bar in Los Angeles probeert hij met drank zijn problemen te vergeten, maar een bejaarde filmactrice in nood dwarsboomt zijn plan. De vrouw vertelt hem dat ze bedreigd wordt door een drugskartel en ze vraagt Harry haar te helpen.

In Oslo zijn twee meisjes vermoord en er lijkt een seriemoordenaar actief. Inspecteur Katrine Bratt wil contact opnemen met Harry Hole, de bekendste expert in moordzaken, maar samenwerking met hem is uitgesloten. Intussen wil de hoofdverdachte van de moorden Harry Hole inhuren als privédetective. Hole zegt toe, omdat hij geld nodig heeft om de filmactrice te helpen haar schuld aan het drugskartel af te lossen.

Harry stelt een team samen dat bestaat uit een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker. Het kartel heeft hen tien dagen gegeven, de klok tikt door en boven Oslo is een bloedmaan aangekondigd.

Cover van het boek Na die nacht geschreven door Karin Slaughter - De beste thrillers van 2023: top 10

Na die nacht

Karin Slaughter, de Queen of Crime, brengt Will Trent terug!

Vijftien jaar geleden werd het leven van Sara Linton volledig op zijn kop gezet toen een feestelijk avondje uit in een gewelddadige aanval eindigde. Jaren later is ze erin geslaagd haar leven weer op te bouwen: ze is succesvol arts, verloofd met een Will en ze heeft het verleden achter zich kunnen laten.

Deze positiviteit eindigt op de avond dat ze tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp de zwaargewonde Dani treft. Dani’s letsel vertoont akelig veel overeenkomsten met dat van haarzelf vijftien jaar terug. Sara beseft dat het verleden niet altijd het verleden blijft.

Na die nacht is het veertiende deel in de Will Trent-serie. Er wordt aangeraden ook de eerdere boeken te lezen.

Cover van het boek oog om oog geschreven door MJ Arlidge - De beste thrillers van 2023: top 10

Oog om oog

Altijd al willen lezen vanuit het perspectief van de dader en niet slechts vanuit de slachtoffers? Dan is dit boek perfect voor jou.

Zes Britse criminelen hebben anonimiteit verkregen. Een nieuwe start en re-integratie leek onmogelijk, totdat de overheid besloot hen een tweede kans te geven. Elk van hen kreeg een nieuwe identiteit, in een nieuwe start, met een nieuwe baan. Niemand zou ooit achter de waarheid komen. Dat dachten ze tenminste…

Sociaal medewerkster Olivia begeleidt gevangenen om te re-integreren in de maatschappij. Maar als de échte identiteit van haar ex-gevangenen gelekt wordt aan de familie van het slachtoffer, maakt Olivia kennis met de meest duistere kanten van de mens. Want zeg nou eerlijk, wie zou er geen wraak willen voor een onvergeeflijke daad?

Zie meer aanbevelingen

De 7 boeken met de grootste plottwists

8 boeken voor moederdag

8 goede boeken om te lezen voor nederlands