6 inspirerende sportbiografieën over Nederlandse atleten

Sportbiografieën zijn een toegankelijke manier om meer te leren over de persoonlijke levens en carrières van jouw favoriete Nederlandse sporters. Kies een boek uit en duik in de wereld van je favoriete atleet.

Onze aanbevelingen

Rico

(2022)

Leon Verdonschot

Churandy Martina

(2013)

Frank Woestenburg

Trekken Aan Water

(2023)

Arthur van den Boogaard

Max

(2021)

André Hoogeboom

Frenkie

(2019)

Luca Caioli

Epke

(2022)

John Volkers

Nederlanders zijn over het algemeen grote sportfans: tijdens het EK, WK en de Olympische Spelen kleuren de Hollandse straten oranje. Ons land heeft veel succesvolle sporters groot gebracht. Vandaar deze verzameling van de meest inspirerende verhalen. Sportbiografieën zijn niet ‘gewoon’ boeken over sport. Het zijn verhalen over doorzettingsvermogen, moed en uitzonderlijke menselijke prestaties. Of je nu een fan bent van voetbal, boksen, tennis of Formule 1, er is altijd wel een sportbiografie die je zal aanspreken.

Cover van het boek Rico geschrven door Leon Verdonschot - Inspirerende sportbiografie

Rico

Auteur Leon Verdonschot heeft kickbokser Rico Verhoeven een jaar lang intensief gevolgd. Tijdens trainingen, voorbereidingen naar wedstrijden, thuis en in zijn vrije tijd. Het resultaat is dit boek, Rico. Deze biografie geeft een kijkje in het professionele én persoonlijke leven van de beste kickbokser ter wereld. Rico vertelt hier voor het eerst het verhaal van zijn moeilijke jeugd. Thema’s als discipline en wilskracht kunnen niet ontbreken in een sportbiografie, maar dit boek zal je ook ontroeren wanneer thema’s als het verleden worden besproken.

Cover van het boek Churandy Martina geschreven door Frank Woestenburg - Inspirerende sportbiografie

Churandy Martina

Dit boek is de biografie van Nederlandse succes atleet Churandy Martina. Met de woorden ‘Ik ben blij’ en zijn eeuwige glimlach, stal de sporter al onze harten op de Olympische Spelen in Londen (2012). In dit boek leer je over het leven van een jongen uit Willemstad, die met zijn positiviteit en discipline één van de succesvolste atleten van Nederland en de Antillen werd. Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in sport én de bijhorende mindset.

Cover van het boek Trekken Aan Water geschreven door Arthur van den Boogaard - Inspirerende sportbiografie

Trekken Aan Water

Dit boek gaat over Pieter van den Hoogenband. Hij is de bekendste, meest succesvolle Nederlandse zwemmer. Van den Hoogenband won drie gouden medailles op de Olympische Spelen 2000 in Sydney. Het biografische verhaal is een prachtige reconstructie van het leven en de carrière van de zwemmer.

Cover van het boek Max geschreven door Andre Hoogeboom - Inspirerende sportbiografie

Max

Max Verstappen is een van de meest getalenteerde Formule 1-coureurs van zijn generatie. Dit boek vertelt het succesverhaal van de jongen. Beginnend bij de vliegende start van zijn carrière tot en met het wereldkampioenschap in 2021: de spannende strijd tussen Hamilton en Verstappen. Het boek biedt een kijkje in het persoonlijke leven van Max: zijn jeugd, de relatie met zijn vader en alle roem en naamsbekendheid. Een mooi boek over de reis van Max naar de top van de autosport.

Cover van het boek Frenkie geschreven door Luca Caioli - Inspirerende sportbiografie

Frenkie

Frenkie is een biografisch boek over voetballer Frenkie de Jong. Het boek vertelt over de jeugd van de voetballer, zijn opkomst bij Willem II en Ajax en zijn doorbraak. Ondertussen is de Jong een wereldberoemde atleet. Ondanks zijn successen wordt Frenkie omschreven als een simpele jongen die ondanks alle roem en succes altijd gewoon zichzelf blijft. Gewoon Frenkie. Dit fascinerende boek is een must-read voor voetbalfans van elke leeftijd.

Cover van het boek Epke geschreven door John Volkers - inspirerende sportbiografie

Epke

Zijn goud-winnende Olympische oefening in Londen (2012) staat heel veel sportfans nog helder voor de geest. Dit boek gaat over het leven van Epke Zonderland, de Nederlandse turner – ook wel de Flying Dutchman genoemd – die bekendstaat om zijn prestaties op de rekstok. Het boek geeft een kijkje in de ups en downs van zijn leven en sportcarrière. Naast topsporter is Zonderland aan het bouwen aan een tweede carrière. Eén waar hij aan de slag gaat als sportarts. Deze biografie is ronduit inspirerend en dus absoluut een aanrader.

Zie meer aanbevelingen

De beste thrillers van 2023: top 10

De 7 boeken met de grootste plottwists

De 10 must read klassiekers