Vakantieboeken: deze 12 moet jij lezen!

De zomer staat bijna voor de deur! Dit betekent dat veel van ons plannen maken om op vakantie te gaan. Of je nu naar een verre exotische bestemming gaat, de kou opzoekt of gewoon lekker thuis blijft, één ding mag niet ontbreken aan de periode van ontspanning die ons staat op te wachten: een goed boek. In dit artikel hebben we de 12 leukste vakantieboeken op een rij gezet.

Onze aanbevelingen

De hoofdrol

(2021)

Janice Hallett

Project Hail Mary

(2021)

Andy Weir

Vlijmscherpe tranen

(2021)

S.A. Cosby

Eiland van de verloren meisjes

(2022)

Alex Marwood

We hebben het over je gehad

(2023)

Stephanie Hoogenberk

Carrrie Soto is back

(2023)

Taylor Jenkins Reid

Het eiland

(2022)

Adrian McKinty

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

(2023)

Francine Oomen

Een zomer vol verrassingen

(2022)

Tessa Bailey

Beach read

(2020)

Emily Henry

Groeten uit Benidorm

(2023)

Hendrik Groen

Strandfeest

(2023)

Suzanne Vermeer

Een goed boek zorgt ervoor dat de vlucht of treinreis naar je vakantiebestemming een stuk sneller lijkt te gaan. Ook is het heerlijk om met een boek aan het strand of zwembad (tuin of balkon voor de thuisblijvers) te zitten. Er is zoveel keuze: welk boek moet je meenemen? In dit artikel vind je voor ieder wat wils. Ben je een thriller fan of heb je liever een romantisch verhaal, een grappig boek of een meeslepend boek dat zich afspeelt in de ruimte? Maak je geen zorgen, wij hebben een aanbeveling voor je, waar je de zomer zeker mee zal doorkomen. Kies er één (of meerdere) uit en geniet van je vrije dagen!

P.S. Voor op vakantie kan het ook fijn zijn om een e-reader te gebruiken (dit bespaart ruimte in je koffer!) of naar een audioboek te luisteren.

Cover van het boek De hoofdrol door Janice Hallett. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

De hoofdrol

De hoofdrol is een ingenieuze puzzelthriller voor fans van Agatha Christie en Wie is de mol? In dit boek, opgebouwd als dossier, vind je de stukken over de schokkende gebeurtenissen rondom The Fairway Players-toneelgroep, en over de dood van een van hun leden. Er zit op dit moment iemand vast voor de moord, maar het lijkt erop dat deze persoon onschuldig is, en dat een aantal duistere geheimen nog niet is onthuld. Het is duidelijk dat diverse leden iets te verbergen hebben…

Wil je je tijdens je vrije dagen toch productief blijven voelen? Geen probleem, tijdens het lezen van dit boek zullen je hersenen zich inspannen om voor het eind te achterhalen wie de moord heeft gepleegd.

Cover van het boek Project Hail Mary door Andy Weir. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Project Hail Mary

Ryland Grace is de enige overlevende op een ruimteschip, op een wanhopige en misschien zelfs kansloze missie om de mensheid te redden. Hij weet dit alleen niet meer. Hij kan zich zijn eigen naam niet eens meer herinneren, laat staan de opdracht die hij heeft meegekregen en hoe hij die moet vervullen. Het enige wat hij weet is dat hij heel lang geslapen heeft en nu, miljoenen kilometers van huis, wakker is geworden naast twee dode crewleden. Terwijl zijn herinneringen langzaam terugkeren, realiseert Ryland zich dat hij een onmogelijke taak moet zien te voltooien. En dankzij een onverwachte bondgenoot, heeft hij misschien een kans…
Dit boek is voor de liefhebber van Sci-Fi. Je hoeft je koffers niet meer te pakken, want dit boek neemt je mee op reis naar een compleet andere wereld. Het is een episch verhaal over het onbekende en de ijzersterke wil om te overleven.

Cover van het boek Vlijmscherpe tanden door S.A. Cosby. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Vlijmscherpe tranen

Het is vijftien jaar geleden dat Ike Randolph de gevangenis uit liep en sindsdien is hij niet meer in aanraking gekomen met de politie. Maar wanneer twee agenten voor zijn deur staan, weet Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn. Hij krijgt het bericht dat elke vader vreest: zijn zoon Isiah en zijn witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

Ook Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy Lee zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, besluiten de twee vaders hun vooroordelen over hun zoons – en over elkaar – aan de kant te schuiven en hun handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons.

Dit boek is jouw perfecte vakantieboek als je houdt van series zoals Sons of Anarchy, Breaking Bad en Prison Break. Een boek vol spanning, geweld, moreel grijze personages, humor en liefde.

Cover van het boek Eiland van de verloren meisjes door Alex Marwood. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Eiland van de verloren meisjes

Voor de twaalfjarige Mercedes is La Kastellana de plek die ze thuis noemt; een prachtig eilandparadijs onaangetast door de moderne wereld. Maar wanneer multimiljonair Matthew Meade met zijn verwende dochter Tatiana arriveert, verandert alles. De Meades brengen onvoorstelbare welvaart en succes met zich mee. Helaas is de prijs die de eilandbewoners en Mercedes daarvoor moeten betalen veel hoger dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen. De meisjes verdwijnen één voor één…

Dertig jaar later is Robin wanhopig op zoek naar haar zeventienjarige dochter Gemma, die al meer dan een jaar wordt vermist. Gemma zou zich op La Kastellana moeten bevinden, een luxe-eiland dat enorm veel toeristen trekt. Maar niemand blijkt bereid haar te helpen in haar zoektocht en Robin is bang dat de tijd om haar dochter nog terug te vinden begint te dringen.

Of je je vrije dagen nou doorbrengt op Terschelling, Tenerife of Ibiza… Dit boek zal je meenemen naar het eilandparadijs La Kastellana. Een prachtige plek die geheimen met zich meedraagt.

Cover van het boek We hebben het over je gehad door Stephanie Hoogenberk. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

We hebben het over je gehad

Liefde kan ingewikkeld zijn, maar vriendschap is nog een stuk lastiger.
Wat doe je als je al tweeëntwintig jaar bevriend bent maar steeds een vervelend gevoel aan een afspraak overhoudt? Wie van je vrienden verdraag je twee weken op reis? Waar vind je nieuwe vrienden als je oude vrienden kinderen krijgen? Kun je je zomaar bij een bestaande vriendinnengroep aansluiten?

In haar debuutboek schrijft Stéphanie Hoogenberg over haar ervaring met vriendschappen. Een opmerkelijk boek met herkenbare thema’s. De vakantie geeft ons de ruimte om meer tijd te maken voor het zien van vrienden en familie. Dit is het perfecte boek om in deze vrije weken te lezen.

Cover van het boek Carrie Soto is back door Taylor Jenkins Reid. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Carrrie Soto is back

Carrie Soto’s fanatisme op de tennisbaan heeft haar niet populair gemaakt. Maar wanneer ze haar carrière beëindigt is ze de beste ooit: ze heeft elk record verbroken en twintig grandslamtitels gewonnen.
Zes jaar later ziet Carrie vanaf de tribune van de US Open dat het record haar wordt afgenomen door de meedogenloze speler Nicki Chan. Dit kan ze niet accepteren: ze neemt de beslissing om een comeback te maken en het record terug te winnen. De media zijn haar echter niet goedgezind en op haar zevenendertigste is ze niet meer zo snel en zo sterk als vroeger. Zal Carrie Soto haar record terugkrijgen?

Dit boek is perfect voor alle sportfans. Een verhaal vol fanatisme en doorzettingsvermogen.

Cover van het boek Het eiland door Adrian McKinty. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Het eiland

Voor de pasgetrouwde Heather Baxter is een reis naar Australië met haar echtgenoot Tom en zijn twee tieners Olivia en Owen een droom die uitkomt. Heather heeft nog nooit buiten de VS gereisd en hoopt op beter contact met haar nieuwe stiefkinderen. Maar zoals bij elke gezinsvakantie gaat er weinig zoals gepland: het is te heet, de kinderen vervelen zich en de beloofde koala’s zijn nergens te bekennen.
Wanneer een toevallige ontmoeting met twee lokale bewoners een uitnodiging oplevert voor Dutch Island, een privé-enclave waar dieren in het wild leven, lijkt dat de uitkomst: is dat niet het avontuur dat ze allemaal nodig hebben? Dutch Island is echter niet voor niets privé. Wanneer hun bezoek tot een gruwelijk ongeluk leidt, moet Heather een beslissing nemen die alles verandert. En moeten ze rennen voor hun leven.

Dit boek is voor alle avonturiers onder ons. Extra spannend wanneer je deze in je tentje leest! Een spannend verhaal met veel actie. Deze wil je echt in één keer uitlezen.

Cover van het boek Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel door Francine Oomen. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

Wat gebeurt er met je als er een heleboel is wat je aan niemand durft te vertellen?
Wat doe je als je je vrienden heel erg nodig hebt, maar ze vier jaar lang niet gezien hebt?
Wat doe je als je akelige stemmen in je hoofd hebt? Wat doe je als je je een complete puinhoop voelt, terwijl je zelf psycholoog bent? Wat doe je als je je anders voelt dan anderen? En anders bent? Als je toekomstdromen als zeepbellen uit elkaar gespat zijn?

Of als je ontdekt dat je zwanger bent (per ongeluk en voor de tweede keer)?
Als je een huizenhoge studieschuld, maar geen diploma hebt, als je het niet meer ziet zitten, omdat de wereld naar de *** gaat, als je verdwaald bent en je innerlijk kompas zoek is, als je je vergelijkt met anderen en je je nooit goed genoeg voelt…

Dit nieuwste Hoe Overleef Ik-boek van Francine Oomen bespreekt onderwerpen waar bijna alle (jong-)volwassenen wel eens mee te maken hebben gehad. Een boek voor twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zo maar door.

Cover van het boek Een zomer vol verrassingen door Tessa Bailey. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Een zomer vol verrassingen

Piper is een hippe, verwende influencer en partygirl. Wanneer een avondje feesten uit de hand loopt en Piper echt in de problemen komt, besluit haar stiefvader dat het genoeg is geweest. Hij stuurt haar zonder geld naar het havenstadje Westport om daar de kroeg van haar overleden vader te runnen. Hier ontmoet ze de stugge visser Brendan. Hij weet zeker dat de verwende Piper het ergens anders dan Beverly Hills nog geen week kan uithouden.

Westport is een klein stadje en ze komt de norse Brendan overal tegen. Ondanks hun verschillende persoonlijkheden is er een onmiskenbare aantrekkingskracht tussen de twee. Piper wil zich echter concentreren op de bar tot een succes maken. Ze wil namelijk zo snel mogelijk terug naar Los Angeles. Maar langzaam maar zeker begint ze te twijfelen of haar toekomst eigenlijk nog wel in LA ligt, of dat Westport en Brendan misschien toch haar hart veroverd hebben.

Zin in een zomer vol romantiek? Trap de zomer af met deze must-read!

Cover van het boek Beach read - Emily Henry. Onderdeel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Beach read

January is een hopeloze romanticus die zichzelf in de hoofdrol plaatst van feelgood romans. Gus is een serieus en literair type. Hij gelooft dat ware liefde enkel in sprookjes te vinden is. January en Gus lijken complete tegenpolen, maar ze hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei auteurs, blut, ze hebben een gigantische writer’s block en ze moeten beiden voor het eind van de zomer hun nieuwe bestsellers af hebben. January en Gus denken de oplossing gevonden te hebben: ze gaan elkaars boeken schrijven!

De titel zegt het al, maar Beach Read is een fantastische Beach Read. Natuurlijk is het boek ook zeker geschikt voor bij het zwembad, in een airBNB, in de tuin of op het dakterras.

Cover van het boek Groeten uit Benidorm door Hendrik Groen - deel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Groeten uit Benidorm

Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie, een bevriend stel, hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag.
Bij het gezamenlijke kerstdiner weet de enthousiaste Cobie, Hannie en Joop te overtuigen om de grijze wintermaanden gezellig met z’n viertjes door te brengen in Benidorm.

Eenmaal aan de Costa Blanca kan Joop tot zijn eigen verrassing de couleur locale wel waarderen. Ook Cobie en Theo vermaken zich uitstekend. Hannie daarentegen voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.

Hendrik Groen staat bekend om zijn tragische, maar humoristische boeken. Ga jij dit jaar naar de Costa Blanca? Dan is dit boek perfect om mee te nemen? Maar ook hier in Nederland kun je genieten van de verhalen van Theo, Cobie, Hannie en Joop.

Cover van het boek Strandfeest door Suzanne Vermeer - deel van het artikel Deze 12 boeken moet je mee op vakantie

Strandfeest

Hannah is met haar stiefkinderen Vera en Max op een prachtig resort aan het Meer van Ohrid. Het is hun eerste vakantie sinds het overlijden van de vader van de kinderen. Op vakantie kunnen ze weer ontspannen en op het resort zijn veel Nederlandse leeftijdsgenoten bij wie Vera en Max aansluiting vinden. Maar de sfeer op het resort slaat om wanneer een van de leiders van het animatieteam op tragische wijze om het leven komt. Als Hannah hoort dat hij niet de eerste jongere is die daar is verdronken, ontstaan er twijfels over het ongeluk. En wat hebben de beruchte plaatselijke strandfeesten hiermee te maken?

Dit boek zal je de warme gevoelens van de zomer meebrengen, maar zal je ook een gevoel van spanning bezorgen. Het perfecte leesvoer voor aan het strand of in een resort.

Zie meer aanbevelingen

De 10 beste audioboeken

De 10 must read klassiekers

De 11 beste managementboeken voor succes