Audioboeken: de 6 voordelen van boeken lezen met je oren

AudioboekenTips

Inhoudsopgave

De afgelopen jaren zijn audioboeken – ook wel luisterboeken genoemd – erg populair geworden. Steeds vaker gebruiken we onze oren om informatie te ontvangen en ons te vermaken. Denk aan de duizenden podcasts die dagelijks worden beluisterd. Diverse streamingdiensten bieden hun gebruikers nu ook audioboeken aan. Want als mensen graag luisteren naar mensen die praten, waarom dan niet naar mensen die ze voorlezen? In deze blogpost zullen we je kennis laten maken met de voordelen van audioboeken, waar je ze kunt vinden en natuurlijk een aantal van onze favoriete audioboeken!

6 voordelen van audioboeken

Het gemak

Het luisteren naar een boek brengt veel gemak met zich mee. Audioboeken kun je downloaden op je telefoon, tablet of computer en kunnen op elk moment worden beluisterd. Stop waar en wanneer je maar wil je oordopjes in en zet eens een boek aan! Een boek luisteren biedt mensen die geen tijd hebben om fysiek een boek op te pakken, toch de kans om te lezen. Je kunt naar je favoriete boek luisteren terwijl je onderweg bent naar je werk, aardappels schilt of op de loopband staat. Zo worden vervelende klusjes misschien toch nog eens leuk.

Ook ben je met luisterboeken niet langer verplicht elk moment van de dag een boek mee te sjouwen. Een audiobestand weegt natuurlijk niets. Heel handig!

Meer concentratie

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen beter onthouden wat zij hebben gelezen wanneer de tekst hardop wordt voorgelezen. Dit kan je zelf doen, maar een audioboek biedt hier een mooie oplossing voor. Luisteren naar een verhaal helpt onze hersenen om zich te focussen en de aandacht vast te houden. In een wereld vol prikkels, helpt het opzetten van je koptelefoon enorm.

Boeken worden levendiger

Een volgend voordeel van luisterboeken is dat de ervaring van het lezen van een boek vaak levendiger wordt gemaakt. Deze boeken worden ingesproken door stemacteurs. Het is hun werk om de verhalen zo dynamisch mogelijk te vertellen. Soms is het zo dat de auteurs van de boeken hun eigen audioboeken inspreken. Een goede stemacteur gebruikt verschillende stemmen of intonaties om diverse personages een eigen karakter te geven en op deze manier tot leven te wekken. Het kan weleens voorkomen dat een boek door meerdere auteurs wordt ingesproken, een hele cast aan personages dus!  Dit maakt een boek voor de luisteraar een stuk interessanter.

Toegankelijk

Mensen met dyslexie, AD(H)D of een visuele beperking kunnen moeite hebben met het lezen van fysieke boeken. Audioboeken zijn voor deze mensen dus veel toegankelijker dan fysieke boeken. Zij kunnen enorm profiteren van de auditieve ondersteuning die een luisterboek biedt.. Het luisteren kost een stuk minder inspanning dan lezen.

Wat een audioboek nog meer toegankelijk maakt is de prijs. Audioboeken zijn vaak een stuk goedkoper dan fysieke boeken. Zo kan een ‘echt’ boek op bol.com €22 kosten, maar een audioboek maar €12! Ook bieden diverse diensten je de kans om op abonnementsbasis zoveel boeken te luisteren als je maar wil. De bekendste Nederlandse service is Storytel, waar je voor €15,00 per maand een onbeperkt aantal boeken kunt beluisteren. Soms kunnen audioboeken zelfs gratis gedownload worden via openbare bibliotheken.

Verbeterde uitspraak en taalvaardigheden

Een voordeel dat misschien wat minder voor de hand ligt, is dat luisterboeken enorm kunnen bijdragen aan uitspraak en taalvaardigheid. Mensen die een andere taal, zoals Engels of Frans leren, kunnen audioboeken gebruiken om deze taal te oefenen en hun vaardigheden te verbeteren. Luisteren naar een native speaker kan je helpen om te werken aan de juiste uitspraak en intonatie. 

Goed voor het milieu

Een laatste voordeel is dat luisterboeken goed zijn voor het milieu. Voor de productie van een fysiek boek is het kappen van bomen een vereiste. Er worden chemicaliën gebruikt om papier te maken en deze te bedrukken met tekst en afbeeldingen. Door naar boeken te luisteren, draag jij je steentje bij aan een groenere wereld. Je bespaart papier en verlaagt je ecologische voetafdruk. 

Audioboeken vinden

Leuk al die voordelen, maar waar haal je je audioboeken nou vandaan? Zoals eerder gezegd kun je luisterboeken bestellen en downloaden via sites zoals bol.com en Amazon. Zelf zijn wij fan van Storytel, waar je voor een vast bedrag per maand zoveel boeken kunt beluisteren als je maar wil (en kunt). Dit platform heeft een aanbod van duizenden boeken. Voor ieder wat wils. Dit biedt je ook de mogelijkheid om verschillende genres uit te proberen.

Ook kun je gratis naar boeken luisteren. De meeste openbare bibliotheken lenen gratis audioboeken. Op onderstaande sites kun je terecht voor gratis audioboeken.

De beste audioboeken

We kunnen natuurlijk geen blogpost schrijven over audioboeken zonder een aantal van onze favorieten te benoemen. Een audioboek vinden wij pas echt goed als de stemacteur ons in het verhaal meeneemt. We willen op het puntje van onze stoel zitten, geëmotioneerd worden en  ons inleven in de personages. Ben jij benieuwd naar de 10 beste audioboeken? Lees onze lijst met aanbevelingen gerust door! 

Meer blogposts

Hoe maak je een boekverslag?

Boekverslag

De 6 beste e-readers van 2023

E-readersTips