Op de middelbare school ben je verplicht om voor Nederlands en Engels boekverslagen te schrijven. Boekverslagen helpen je de inhoud van een boek beter te begrijpen, maar leren je ook om analytisch te lezen en kritisch te denken. Voor veel leerlingen is het schrijven van een boekverslag niet hun favoriete bezigheid, maar met de hulp van dit blog haal je zeker een voldoende! Hier zullen we je vertellen welke stappen je moet volgen om een goed boekverslag te schrijven.
Stap 1: Kies een boek
Het juiste boek kiezen is misschien wel het lastigste onderdeel van het schrijven van een boekverslag. Het boek kan jouw lezerservaring maken of breken. Denk dus goed na? Wat zijn mijn interesses? Heb ik een favoriete genre? Houd ik van lange boeken of lees ik liever een korter boek? Deze vragen kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze. Hier op Boekencollectie raden wij veel verschillende soorten boeken aan, dus het is het zeker waard om een kijkje te nemen! We hebben zelfs twee artikelen over de beste Engelse en Nederlandse boeken voor een boekverslag. Misschien zit hier iets tussen wat perfect bij je past.
Stap 2: Lees het boek
Je hebt een boek gevonden. Fijn! Voordat je kunt beginnen met het schrijven van een boekverslag, moet je het boek natuurlijk eerst lezen. Veel leerlingen weigeren de boeken te lezen en kopiëren een boekverslag van het internet. Dit raden we niet aan, omdat docenten dit vaak al snel doorhebben.
Lees het boek aandachtig en maak aantekeningen per hoofdstuk. Denk na over de plot van het verhaal en de rode draad, de personages en hun ontwikkeling en mogelijke thema’s en symboliek in het boek. Schrijf belangrijke citaten en passages op, zodat je deze later in je boekverslag kunt gebruiken.
Stap 3: Bepaal de structuur van je boekverslag
Een boekverslag bestaat uit verschillende elementen die je helpen om de inhoud van het boek op een gestructureerde manier te presenteren. Sommige scholen vertellen hun leerlingen hoe een boekverslag opgebouwd dient te worden, maar wanneer dat niet het geval is, kan deze als volgt worden opgebouwd:
Inleiding
Introduceer het boek, de auteur en de plot en bijbehorende thema’s van het boek. Vergeet ook niet de feitelijke gegevens te vermelden. Denk hierbij aan de uitgever, het jaar van uitgave, het genre en eventueel het aantal pagina’s. Vertel in het kort waarom je het boek hebt uitgekozen en geef een samenvatting van het boek. Zorg ervoor dat jouw inleiding de lezer nieuwsgierig maakt naar het boek.
Plotbeschrijving
Beschrijf hier de belangrijkste gebeurtenissen in het boek en vertel hoe het verhaal zich heeft ontwikkeld. Geef de lezer van het boekverslag voldoende informatie om hun een idee te geven van wat er in het boek gebeurt, maar vermijd spoilers!
Personage
Beschrijf de belangrijkste personages in het boek en vertel wat hun rol in het verhaal is. Beschrijf de dynamiek tussen de verschillende personen en geef informatie over hun persoonlijkheden, motivaties en karakterontwikkeling.
Thema’s en symboliek
Bespreek de belangrijkste thema’s in het boek. Welke boodschap probeert de auteur over te brengen en hoe doet hij of zij dit? De schrijver kiest altijd bewust voor de titel van het boek. Probeer aan de hand van de thema’s een titelverklaring te geven. Bespreek ook eventuele symbolen in het boek. Wat vertegenwoordigen de symbolen en hoe staat dit in verband met de hoofdthema’s in het boek? Symbolen kunnen objecten, maar ook dieren, kleuren of personages zijn.
Conclusie
Sluit het boekverslag af met een korte samenvatting van de bevindingen omtrent de plot, de personages en de verschillende thema’s en symbolen. Hoewel je een boekverslag objectief moet houden, is het belangrijk om je eigen mening te delen. Wat vind je van het boek? Heeft het je geraakt of heb je er iets van geleerd? Geef je beoordeling en leg uit waarom je het boek wel of niet aan een ander aan zou raden.
Stap 4: schrijf je boekverslag
Op basis van bovenstaande structuur kun je aan de slag met de eerste versie van je boekverslag. Je levert dit verslag in bij je Engels of Nederlands docent. Zorg er dus voor dat het boekverslag taaltechnisch goed in elkaar zit. Lees je verslag meerdere keren door en let op grammaticale fouten, spelfouten en zinsconstructies. Het is ook altijd handig om je boekverslag te laten nalezen door je ouders of broers of zussen. Het komt namelijk wel eens voor dat je over je eigen fouten heen leest.
Het schrijven van een goed boekverslag kost enige moeite en tijd, maar het harde werk is zeker de moeite waard. Door de stappen in dit blog te volgen, kun je op gemakkelijke wijze een goed geschreven boekverslag bij je docenten inleveren. We wensen je heel veel succes!